In de zomerperiode verscheen het album "Red House" van de drie singer-songwriters Eliza Gilkyson, John Gorka en Lucy Kaplansky, een nieuwe supergroep alshetware van de drie prominentste artiesten uit de Red House-stal. Omdat in deze periode veel mensen op vakantie waren zou het spijtig zijn dat deze schitterende plaat onopgemerkt zou blijven. Om deze release terug in de belangstelling te brengen kan u naast de cd nu ook dit album op 180-grams vinyl verkrijgen. Dit is nog eens wat je noemt een plaat om te koesteren.

Eliza Gilkyson, John Gorka en Lucy Kaplansky kennen we uiteraard alle drie van de vele uitstekende platen die ze elk al voor eigen rekening opnamen. Maar dit is geheel andere koek! Afwisselend brengt ieder een song van één van de andere deelnemende artiesten, één cover naar keuze en een song uit de eigen catalogus ten gehore. Er staan dus een aantal klassiekers op in nieuwe uitvoering, maar ook spannende nieuwe songs.

Singer/songwritster Eliza Gilkyson werd geboren in Hollywood en groeide op met folk, maar behoort ondertussen al meer dan 25 jaar tot de top in het Americana genre. Met haar warme stem en eerlijke, intieme muziek slaat Gilkyson op onnavolgbare wijze een brug tussen folk en verhalen. Ze blijft zonder moeite overeind naast klassedames als Linda Ronstadt, Emmylou Harris en Bonnie Raitt. John Gorka is een Amerikaanse singer/songwriter die graag verhalen vertelt, in zijn prachtige neofolkliedjes, maar ook over die liedjes, als hij met zijn gitaar achter de microfoon staat. Gorka, geboren in 1958, leerde gitaar spelen op een banjo, wat wil zeggen dat de banjo het instrument is waar hij op begon, totdat hij meerdere snaarinstrumenten onder de knie kreeg en daarbij ging zingen. Vanaf eind jaren tachtig brengt de bevlogen folkzanger prachtige platen uit, waarvan "So Dark You See", uit 2009 zijn beste in jaren tijd is. Rolling Stone Magazine noemde hem in zijn beginjaren "the preeminent male singer-songwriter of what has been dubbed the New Folk Movement". Lucy Kaplansky is misschien wel de minst bekende uit dit gezelschap. Kaplansky is oorsponkelijk uit Chicago, maar nu woonachtig in New York. Zij was jarenlang de favoriete tweede stem voor veel zangers, maar koos uiteindelijk voor iets geheel anders: zij werd doctor in de psychologie en ging werken in een ziekenhuis en startte een privépraktijk. Toch bleek de muziek tenslotte grotere aantrekkingskracht te hebben. Hoewel folkzangeres Lucy Kaplansky niemand minder dan Shawn Colvin als een van haar fans mag noemen, en The New York Times haar al in 1994 tot ster betitelde, is Kaplansky bij velen amper bekend. Hopelijk komt daar nu met "Red House" verandering in, want dit album is een plaat die van het begin tot het eind weet te boeien.

Op dit door de drie singer-songwriters samen - met snarenvirtuozen Mike Hardwick, Duke Levine en Ben Butler, pianist Andy Ezrin, en bassisten Scott Jarrett en Cisco Ryder - opgenomen studioalbum overtreft de som duidelijk het geheel der delen. Hier wordt op een zodanig ontspannen manier gezongen en gemusiceerd, dat je als luisteraar vrijwel onmiddellijk voor de bijl gaat. Met een beperkt instrumentarium werken deze topartiesten zich doorheen eigen liedjes als "Don’t Mind Me" van Kaplansky, "Wild Horse" van Gilkyson en Gorka’s "Blue Chalk", maar steeds in een versie van een ander artiest dan de schrijver van het nummer zelf. Gilkyson schittert hier vooral bij het brengen van Kaplansky’s "Promise Me" en Gorka’s "Forget To Breathe". Dit is werkelijk genieten voor de fijnproever.

Daarnaast eigenen ze zich liedjes van anderen, als Neil Young's "I Am A Child", het zeer sterke openingsnummer en de traditional "Wayfaring Stranger" waarmee dit album afsluit. Maar steeds wordt de spanning vastgehouden, waarbij de drie elkaar duidelijk niet willen aftroeven. Prachtige harmonieën, spaarzame instrumentatie en een glasheldere productie van Ben Wittman creëren een prettig kampvuursfeertje dat ons met deze koude winterdagen beslist gaat opwarmen.


Back to the homepage ....................................... ......................................Rootstime (Belgium) December 2010