CD review on www.ctrlaltcountry.be
RED HORSE “Red Horse”
(Red House / Music & Words)

geschreven door Benny Metten, juli 2010
(4****)= Very good indeed!


 

Moet zowat de natte droom van de gemiddelde (Amerikaanse) folkfan zijn, dit hoogst uitzonderlijke kransje. Red Horse zijn immers niemand minder dan Eliza Gilkyson, John Gorka en Lucy Kaplansky. Drie door heel wat kenners, waaronder ook deze jongen, op handen gedragen singer-songwriters, die hier tegen een bewust heel erg spaarzaam ingevulde muzikale achtergrond hun ding doen. Hun stemmen krijgen daardoor het volle gewicht van deze plaat te dragen. En precies dat uitgangspunt zorgt voor tal van magische momenten. Werkelijk heerlijk om de drie te horen harmoniëren!

Ze zingen samen alsof ze nog nooit in hun leven wat anders gedaan hebben! Maar wij weten natuurlijk wel beter… Heel leuk is voorts ook, dat elk van de drie betrokkenen op zijn of haar beurt de solostem in materiaal van één van de twee anderen doet. John Gorka schittert zo bijvoorbeeld in het zomers sprankelende “Don’t Mind Me” van Kaplansky en in Gilkysons “Wild Horse”, Kaplansky van haar kant tekent voor een werkelijk grootse versie van Gilkysons “Sanctuary” en een al even mooie uitvoering van Gorka’s “Blue Chalk” en Gilkyson zorgt ondermeer voor kippenvel met Kaplansky’s “Promise Me” en Gorka’s “Forget To Breathe”.

Daarnaast noteerden we ondermeer ook nog enkele opmerkelijke “echte” covers. Zo laat Gilkyson op bijzonder sfeervolle wijze Neil Youngs “I Am A Child” herleven, tekent Gorka voor één van dé allermooiste momenten hier met een interpretatie van “Coshieville” van Stuart McGregor en mag Kaplansky de deuren sluiten met haar zeer verdienstelijke visie op de traditional “Wayfaring Stranger”. Een waardige afsluiter voor een project enigszins vergelijkbaar met de Redbird-samenwerking van een paar jaar geleden tussen Jeffrey Foucault, Kris Delmhorst en Peter Mulvey.

Hopelijk geen eenmalige gebeurtenis!