Concert op laatste avond in Het Witte Paard John Gorka in Het Witte Paard

Door Rens van der Zalm.

Voor: Vereniging Ondernemend Vreewijk
Ingezonden: Feb 25, 2012


 

 

 

 

 

 


 

De Amerikaanse singer/songwriter trad maandagavond 20 februari op in Het Witte Paard. En wat een avond werd dat !!

Gorka was maar voor anderhalve week in Nederland en speelde hier vier concerten waarvan er dus een in Vreewijk. De avond ervoor nog in Paradiso in Amsterdam.

Dat concert werd o.a. bijgewoond door mensen die vanuit Wales en Oostenrijk hier speciaal voor waren overgevlogen. Ook voor het concert in HWP kwamen aanvragen om te reserveren binnen vanuit het buitenland. Dat zegt natuurlijk veel over de kwaliteit en populariteit van deze zanger.

Gorka begeleidde zich op gitaar en piano, hele mooie liedjes die gespeeld werden door een zeer verlegen ogende en soms zelfs chaotisch overkomende man. Het leek af en toe dat hij tijdens het wisselen van instrument zichzelf verstrikte in de kabels die op het toneel lagen, sleepte de pianokruk met zich mee van de ene naar de andere plek ,pingelde wat, waarop hij zichzelf leek te hernemen. Terug in de concentratie voor het volgende pareltje. Tussen de liedjes door een vaak hilarische uitleg, die uiteraard niet altijd begrepen werd door het publiek. Sterk vond ik het verhaal dat hij , uit protest tegen een huurverhoging zijn huis opgaf. Alleen was hij vergeten dat hij nog geen andere plek had om te wonen....

En passant nog even een uitleg over het gebruik van drie (???) gitaarklemmen. Een gratis muzieklesje dat zeer gewaardeerd werd door aanwezige muzikanten.

Het concert eindigde in een staande ovatie. Gorka moest terug door het publiek, handjes schuddend op weg naar de kleedkamer die zich achter (?) het publiek bevond. Al met al was het een onvergetelijke avond. Ik hoorde veel mensen na afloop hun verwondering uitspreken over het feit dat "dit" zomaar in Vreewijk gebeurde!!

Helaas werd de euforie over dit succes de volgende ochtend heftig verstoord door het nieuws dat het failliesement van Het Witte Paard was aangevraagd waarop de parel van Vreewijk opnieuw de deuren sloot.

Hiermee werd een wreed einde gemaakt aan een mooie serie uitverkochte concerten op deze unieke locatie. Wij zullen " het zaaltje in Het Witte Paard " missen. Helaas blijkt maar weer dat commercie en cultuur elkaar niet zo makkelijk verdragen in deze barre tijden.