John Gorka ..19 maart 2014 .. Bright Side Of Down

De Amerikaanse folkzanger en songschrijver John Gorka uit Saint Paul, Minnesota is een man naar ons hart van wie we de muzikale carričre al bijna 20 jaar lang van nabij opvolgen. Hoewel hij nooit tot het sterrendom werd verheven heeft hij een zeer trouwe fanbasis die maar niet genoeg kan krijgen van de verhalende, hartverwarmende liedjes van deze 56-jarige artiest.

Dat deze waardering voor zijn werk ook afkomstig is van zijn collega-artiesten moge blijken uit de verschillende samenwerkingen die hij gedurende zijn loopbaan al heeft mogen hebben met o.a. Richard Shindell, Lucy Kaplansky, Shawn Colvin en Nanci Griffith. Met de release van zijn 12e studioalbum “Bright Side Of Down” bewijst liedjestroubadour John Gorka nog meer eens dat hij een meester is in het vertolken van akoestische folksongs. Het was intussen wel bijna vijf jaar geleden sinds zijn laatste soloplaat “So Dark You See” op de markt is verschenen.


De twaalf liedjes werden door producer Rob Genadek opgenomen in een studio in Minneapolis en heel wat vocaal talent stond hem bij in de opname van enkele tracks uit deze cd. Zo zingt Antje Duvekot als een engeltje mee op het slotnummer “Really Spring” over de felle kleuren van de beginnende lente en wat eerder dragen Eliza Gilkyson en Lucy Kaplansky vocaal bij aan de albumtiteltrack “Bright Side Of Down”.

Op de video bij deze recensie kunt u getuige zijn van een mini-optreden van John Gorka waarbij hij vier liedjes zingt: drie daarvan komen uit deze nieuwe cd, met name “She’s That Kind Of Mystery”, “Don’t Judge A Life” en “Thirstier Wind”. Het vierde nummer is een coverversie van Rod McKuen’s liedje “Love’s Been Good To Me”.

De openingstrack van “Bright Side Of Town” is het zachtjes swingende “Holed Up Mason City” waarin een deuntje gespeeld op een cajun-accordeon zeer sfeerbepalend wordt ingezet en platenlabelcollega Michael Johnson voor extra vocalen komt zorgen. Mason City, Iowa is de plaats waar op 3 februari 1959 het vliegtuig vertrok waarmee Buddy Holly, Ritchie Valens en ‘The Big Bopper’ verongelukten in een vreselijke storm. Die dag ging nadien de geschiedenis in als ‘the day the music died’.


Als John Gorka zingt wordt er altijd laid back gezongen zonder enige vorm van stemverheffing, maar wel altijd met een dwingende boodschap in de songteksten. “High Horse” handelt zo over alsmaar toenemende werkloosheid en “More Than One” over het streven naar oplossingen voor deze problematiek.

“She’s That Kind Of Mystery” is de enige song die John Gorka niet zelf heeft geschreven maar die uit de pen stamt van zijn goede, in juli 2011 op 60-jarige leeftijd overleden vriend en folkzanger Bill Morrissey, die hij later ook nog van een erg mooi eerbetoon voorziet in het liedje “Don’t Judge A Life”. Zoals in het verleden altijd het geval was, is een nieuw album van John Gorka een toonbeeld van onverslijtbare topkwaliteit en dat is nu ook weer zo met zijn twaalfde plaat “Bright Side Of Down”. Klasse!

(valsam)

 


Back to the homepage