Hattie Briggs live in Noordwijk


In de tv studio van het Berghjournaal vond zondagmiddag 19 maart 2017 een huisconcert
voor 33 mensen plaats van Hattie Briggs. Tijdens dit fantaschische optreden kon je een speld horen vallen en aan de verkoop van de CD's en LP's in de pauze was te merken dat Hattie Briggs er weer veel Nederlandse liefhebbers bij had gekregen.

Jos van Vliet organiseerde dit optreden. Hij vertelde er enthousiast over: "Ik zou eigenlijk naar het huisconcert van Hattie Briggs in Ter Aar gaan op die dag, maar organisator Peter stopte met het organiseren van huisconcerten. Ik werd toen benaderd door Hattie Briggs of ik het wil organiseren.Ik ben blij dat ik het gedaan heb!

Het idee van Hattie's huisconcerten is dat de bezoekers 15 euro doneren voor "het optreden en dan in kleine kring kunnen genieten van ongeveer anderhalf uur muziek. Hattie Briggs heeft dat al een aantal keren in Nederland gedaan.

De vooruitzichten waren sowieso goed, want Hattie nam haar Jasmine Scott-Neale (Cellist/achtergrondzangeres) mee.

 

 
De tv studio van 't Berghjournaal

 

 

 

Hattie Briggs & Jasmine Scott-Neale during the soundcheck (1 minute)

Hattie Briggs & Jasmine Scott-Neale performed a beautiful acoustic version of the song 'Castle On The Sand'.

Hattie's traditional selfie
after the Houseconcert.
Click on the photo to enlarge

 

 

Biografie

Hattie Briggs komt uit het Engelse Gloucestershire en ze won in het jaar 2014 de "BBC Radio 2 Young Folk Award". Ondanks haar jeugdige leeftijd (24 jaar) staat de Britse zangeres Hattie Briggs tot aan haar nek in de oude folk-traditie. In het voorjaar van 2015 verscheen haar debut CD "Red & Gold", een titel die verwijst naar de vallende bladeren (Autumn Leaves) die dit jaargetijde kenmerken. Het album bereikte de eerste plaats in de digitale folk chart.

Critici zijn enthousiast over Hattie: ‘Als je van goed geschreven en prachtig gezongen liedjes houdt, die smaakvol worden begeleid dan is dit jouw album; de melancholieke stem van Briggs gecombineerd met een gevoelig bespeelde cello bezorgt je gegarandeerd kippenvel,’ schreven Britse muziekjournalisten.

 
Hattie Briggs live in Noordwijk 19-3-17

Hattie Briggs noemt Eva Cassidy als haar inspiratiebron. De invloed van de getalenteerde Amerikaanse zangeres, die wereldberoemd werd na haar vroege dood in 1996, is goed te horen. Dan Cassidy werkte mee aan verschillende opnames van zijn zus Eva Cassidy. Op de debuut CD Red & Gold die in 2015 verscheen speelt Dan niet alleen vioolpartijen; hij produceerde het album samen met Peter Waterman (bekend van Joss Stone).

In de zomer van 2016 verscheen haar tweede CD "Young Runaway". Net als op haar debuut is goed te horen dat Hattie Briggs de traditionele Britse folk met de paplepel ingegoten heeft gekregen, maar ook Young Runaway beperkt zicht niet tot de Britse folk en maakt ook uitstapjes richting pop of Americana (met een hoofdrol voor country). Het wordt allemaal fraai ingekleurd met de gitaar en de piano van Hattie Briggs, maar net als op haar debuut duiken af en toe prachtige cello klanken op.  Het mooiste is nog niet eens benoemd, want dat is ook dit keer de stem van Hattie Briggs.

De Britse singer-songwriter beschikt over een prachtige heldere stem en het is een stem met een bijzonder eigen geluid, dat nog wat wordt versterkt door de fraaie wijze waarop Hattie Briggs emotie in haar songs weet te leggen. 

Red & Gold stond bol van de potentie en belofte, maar met de razend knappe tweede plaat is Hattie Briggs de belofte ver voorbij. Young Runaway is een prachtplaat van een van de meest getalenteerde singer-songwriters die het Verenigd Koninkrijk momenteel rijk is.

In maanden oktober en november van 2016 tourde Hattie door de Verenigde Staten en toen ze net terug was stond ze in Londen in de immens grote zaal O2 in het voorprogramma van Ward Thomas.

Eind november 2016 nam Hattie Briggs speciaal voor de Nederlandse John Gorka video website (van Jos van Vliet) de John Gorka song "Christmas Bells" op. Je kunt het nummer hier beluisteren of downloaden.

 

 

 

Op 16 juni 2016 was Hattie Briggs live te horen op RTV Rijnmond in het programma "Live uit Lloyd" Het was een leuke en mooie uitzending, die je hiernaast terug kunt beluisteren.